CARITAS ÎN PAROHII

Care ar fi motivele pentru crearea Caritas-urilor parohiale? Cel mai important ar fi acela că dorim sa constientizăm si să trăim împreună mai profund, mai eficient, mai concret misiunea noastră de creştini: Iubirea de Dumnezeu si de oameni. Acesta este exemplul lui Cristos, aceasta este voinţa lui Dumnezeu, acesta este semnul distinctiv după care vom fi recunoscuţi. Un alt motiv ar fi că dorim să ne apropiem concret, să cunoaştem şi să ne implicăm în realităţile sociale şi asemenea lui Cristos să facem ca sărăcia altora, sub diversele ei forme, să devină problema tuturor, astfel ca nimeni să nu se simtă neglijat sau marginalizat. Caritas-ul parohial, prin activităţile şi exemplul dat poate ajuta la crearea unei comunităţi care să fie conştientă de legătura indisolubilă dintre Cuvânt – Sacramente şi Caritate, comunitate în care viaţa spirituală se imbină cu practicarea iubirii şi slujirii aproapelui. Însă acest tip de comunitate nimeni nu o poate realiza de unul singur. Avem nevoie unii de alţii, avem nevoie de un grup. Aşa cum Isus a apelat pentru inmulţirea pâinilor la ucenici, ucenicii la baiatul care avea peştele şi astfel au reuşit să sature mulţimea de oameni, aşa fiecare dintre noi poate să-şi aducă contribuţia, punând la dispoziţia aproapelui talanţii primiţi. Pot fi multe feluri in care putem face aceasta inspiraţi de exemplul clar şi concret dat de Isus :”am fost gol şi m-aţi imbrăcat, am fost însetat şi mi-aţi dat să beau”, sunt multe feluri în care putem putem trăi, în viaţa de zi cu zi, iubirea faţă Dumnezeu si faţă de aproapele, după îndemnul lui Isus „Iubeşte-l pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Promovarea si coordonarea acestor modalităţi de implicare si acţiune, care se vor desfăşura sub îndrumarea şi colaborarea unui preot, va fi misiunea Caritas-ului parohial.

Caritas-ul parohial este instrumentul pastoral inspirat de Isus (“Daţi-le voi să mănânce ” Lc. 9,13, “Aceasta este porunca mea: sa vă iubiţi unii pe alţii cum v-am iubit Eu” In.15,12.), dorit şi propus de Episcop, pentru sensibilizarea, formarea si antrenarea întregii comunităţi parohiale si la o adevărată şi autentică mărturisire a carităţii. Activităţile de voluntariat pe care le vor desfăşura voluntarii din Caritas-ul parohial nu se vor reduce doar la gesturi de caritate (vizitarea bătrânilor şi bolnavilor, colecte şi distribuţie de alimente si haine, etc) dar îi va ajuta pe membrii comunităţii parohiale la construirea identităţii personale, le va cizela caracterul, le va da forţă în situaţii dificile, le va da posibilitatea de a da un bun exemplu de trăire a invăţăturii date de Isus:  “Ceea ce aţi făcut unuia dintre cei mici care sunt fraţii mei, mie mi-aţi făcut” (Mt 25,40).

Lista parohiilor care au fost reprezentate la cursurile de formare și au voluntari învestiți:

Brăila: Parohia Adormirea Maicii Domnului

București: Catedrala Sfântul Iosif

București: Parohia Adormirea Maicii Domnului

București: Parohia Preasfântul Mântuitor / Santissimo Redentore (Italiană)

București: Parohia Sancta Maria Gratiarum / Sfânta Maria a Harurilor (Bărăția)

București: Parohia Sfânta Cruce

București: Parohia Sfânta Elena

București: Parohia Sfânta Tereza a Pruncului Isus

București: Parohia Sfânta Fecioară Maria Regină (Cioplea)

București: Parohia Sfântul Francisc de Assisi

București: Parohia Sfinții Apostoli Petru și Paul (Băneasa)