Sâmbătă, 9 martie, a fost organizată întâlnirea Caritas-urilor Parohiale din ARCB. Au răspuns prezent inițiativei Caritas București peste 100 de enoriași și preoți din 19 parohii. Întâlnirea a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, la care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, și preoții participanți.
A doua parte a întâlnirii, desfășurată în Aula Facultății de Teologie Romano-Catolică, a cuprins mai multe luări de cuvânt. ÎPS Aurel Percă a punctat importanța implicării enoriașilor în activitatea socială din parohie și comunitatea locală. Păstorul Arhidiecezei a subliniat, totodată, că în acțiunile sociale ale parohiei enoriașii trebuie să colaboreze cu preotul paroh, responsabilul principal al Caritas-ului parohial.
În intervenția sa, Marius Cocuț-Forminte, directorul Caritas București, a prezentat proiectele aflate în desfășurare ale asociației, evidențiind rolul Caritas-ului parohial în viața parohiilor noastre. Au luat cuvântul Pr. Emanuel Dumitru, asistentul spiritual al asociației, Pr. Emil Moraru și Pr. Francisc Ungureanu.
Un moment special al întâlnirii a fost cel al mărturiilor și a prezentării activităților din trei Caritas-uri Parohiale, cele din parohiile Padre Pio Constanța, Sf. Anton Râmnicu-Vâlcea și Sfântul Sharbel Makhluf din Dimieni (Ilfov). În mărturiile oferite s-a arătat importanța acțiunilor mici, la îndemâna fiecărui enoriaș care poate oferi din timpul său o oră, două ore sau mai multe în fiecare lună în favoarea semenilor lui. De asemenea, s-a atras atenția asupra ideii că nu putem realiza activități de caritate fără rugăciune. Indiferent de vârstă sau pregătire profesională, putem să acționăm în favoarea celor greu încercați.
Caritas-ul parohial nu are statut juridic, ci funcționează la nivel de parohie. Dacă dorești să fii disponibil în a-l întâlni pe Cristos din aproapele nostru aflat în suferință, te poți implica în Caritas la nivel parohial. Chiar dacă astăzi nu sunt acțiuni sociale sau nu ai auzit de ele în parohia ta, poți solicita Părintelui paroh să fii implicat în Caritas Parohial!
Faptele de caritate întreprinse nu sunt acțiuni filantropice, ci acțiuni de iubire față de Isus. Indiferent de vârstă sau pregătire profesională, putem să acționăm în favoarea celor greu încercați.
Caritas parohial nu ia locul altor asociații sau grupuri de caritate ce funcționează deja în parohii, ci dorește să coaguleze toate acțiunile sociale, pentru a veni în sprijinul a cât mai multor semeni aflați în suferință din parohie sau comunitatea locală.