Newsletter nr. 7, serie noua ianuarie 2012


Seminarul "Sindromul Down: Optiunea pentru viata", apel la unitate pentru diversitate

     Aproape 100 de persoane, copii si adulti cu Sindrom Down si parintii acestora, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale implicate in apararea drepturilor copiilor si a persoanelor cu dizabilitati, reprezentanti ai institutiilor de stat, profesionisti din domeniile medical, psihologic, social sau legislativ, cadre didactice din scoli speciale dar si inalti reprezentanti ai Bisericii Catolice, s-au reunit in data de 27 ianuarie in foaierul Salii Radio din Bucuresti, cu ocazia seminarului "Sindromul Down: Optiunea pentru viata".

     Organizat de Asociatia Caritas Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia RENINCO Romania, in cadrul campaniei "Toate sperantele sus!" initiata de RadioRomania, seminarul si-a propus sa consolideze cadrul de sustinere a persoanelor cu Sindrom Down din Romania. Mai bine de 7 ore, intre orele 9.00 si 16.30, invitatii au facut schimb de informatii, idei si experiente, pentru ca impreuna sa formuleze solutii si modalitati noi de actiune pentru a realiza o schimbare profunda in modalitatea de perceptie si raportare a societatii la persoanele cu Sindrom Down.

      "Avem ocazia ca fiind impreuna si intarindu-ne randurile, sa schimbam pas cu pas modul in care sunt perceputi copiii care au Sindrom Down, modul in care sunt intelesi, integrati, educati, parte a vietii, asa cum este normal, asa cum au dreptul, asa cum Dumnezeu i-a adus pe lume, pentru a fi o particica a iubirii pe care o promovam toti, din puncte de vedere diferite", a declarat in deschiderea lucrarilor gazda evenimentului, Prof. Univ. Ecaterina Vrasmas, presedintele Asociatiei RENINCO Romania.


 

Centrul Social: Cantina si Spalatoria Sociala

     In urma cu 22 de ani, cand Romania era la inceputul tranzitiei spre democratie si Asociatia Caritas Bucuresti era la inceputul activitatii umanitare in Romania, statele mai dezvoltate ale Europei trimiteau numeroase ajutoare pentru a sprijini dezvoltarea tarii noastre. Asociatia Caritas Bucuresti, ca membru aflat la inceput de drum al retelei internationale Caritas, una dintre cele mai mari retele dedicate reducerii saraciei si nedreptatii in intreaga lume, primea o cantitate mare de ajutoare materiale care erau distribuite familiilor numeroase aflate in dificultate si batranilor. La momentul rspectiv asociatia avea in evidenta aproximativ 900 de persoane.

     In luna noiembrie 1991 s-a conturat ideea conceperii unui proiect social in cadrul caruia s-au distins doua scopuri, unul general si unul imediat. Scopul general a fost crearea unui Centru Social multifunctional, astfel fiind infiintat cel mai vechi program al Asociatiei Caritas Bucuresti. Scopul imediat a constat in distribuirea de hrana, imbracaminte sau mobilier persoanelor aflate in dificultate (familii numeroase, varstnici, persoane cu dizabilitati).


Cititi mai mult ...


2012 - Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii

      Anul 2012 a fost declarat de catre Consiliul Uniunii Europene si de Parlamentul European drept "Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii", propunandu-si consolidarea unei mentalitati sanatoase de implicare activa a varstnicilor in viata si dezvoltarea sociala si economica a unei natiuni, fara a fi discriminati in niciun fel.

O societate pentru toate varstele

      Desfasurat sub deviza "Fiecare are rolul sau!", Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre generatii marcheaza aniversarea a 10 ani de cand a fost adoptat Planul International de Actiune Impotriva Imbatranirii (International Plan of Action on Ageing ), semnat in aprilie 2002 de catre toate statele membre ale Uniunii Europene. Prin acest plan, statele semnatare s-au angajat sa promoveze si sa sustina imbatranirea activa, prin includerea in politicile sociale si in programele economice nationale a nevoilor si drepturilor varstinicilor si prin promovarea unei societati pentru toate varstele.

      Imbatranirea activa, asa cum a fost definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 2002, reprezinta "procesul de optimizare a oportunitatilor de mentinere a sanatatii, de participare si securitate personala, cu scopul de a imbunatati calitatea vietii in cursul procesului de imbatranire. Imbatranirea activa le permite persoanelor sa isi atinga potentialul de bunastare fizica, sociala si mentala pe tot parcursul vietii si sa participe in cadrul societatii, in acelasi timp oferindu-li-se protectie, securitate si ingrijire adecvate atunci cand au nevoie". Motivele pentru care aceasta notiune a devenit tot mai uzuala in ultimii ani sunt unele dintre cele mai serioase, care conduc de fapt la o restructurare profunda a societatii.


2% = 100% RESPONSABILITATE SOCIALA

     

     Redirectionati 2% din impozitul pe venit catre Asociatia Caritas Bucuresti pentru a asigura sansa la un trai decent persoanelor aflate in situatii de risc. Ajutati-ne sa reducem diferentele sociale si sa construim o societate incluziva, care ofera sanse de dezvoltare si dreptul la o viata mai buna tuturor membrilor, fara a face discriminari de niciun fel.

     Prin gestul dumneavoastra puteti sa:

- asigurati accesul varstnicilor si a suferinzilor cu o situatie materiala precara la serviciile Programului de Ingrijire Medicala la Domiciliu;
- oferiti acces la tratamente gratuite persoanelor suferinde, care nu-si permit sa acopere costul medicamentelor, prin Farmacia Sociala;
- oferiti o masa calda celor 120 de beneficiari ai Cantinei Sociale;
- sprijiniti familiile nevoiase incluse in Programul de Sprijin Extern pentru Prevenirea Abandonului Familial si Scolar sa ramana alaturi de copiii lor;
- asigurati accesul la servicii terapeutice de calitate copiilor asistati in cadrul Centrului de Interventie Timpurie pentru Copii cu Dizabilitati;
- sustineti pregatirea pentru o viata independenta a copiilor lipsiti de ocrotirea parinteasca din cadrul Centrului de tip familial Casa "Sf. Ioan".

     Nu pierdeti nimic prin aceasta donatie, ci directionati o parte din impozit pentru sustinerea unor cauze umanitare. Trebuie doar sa completati si sa transmiteti, pana la data de 15 mai 2012 unul din cele doua documente: Declaratia 230, daca aveti doar venituri din salariu, sau Declaratia 200, daca aveti venituri din alte surse, pe care le gasiti la adresa:
www.caritasbucuresti.org/mecanismul-2-persoane-fizice

Impreuna putem sa transformam sansele in realitate! Impreuna putem sa construim viitorul unei societati mai bune!

     Potrivit informatiilor oferite de Eurostat si citate de Mediafax, 41,4% din populatia Romaniei sufera de lipsuri materiale severe, nepermitandu-si nici macar achitarea cheltuielilor curente. Asta inseamna ca 8,89 milioane de persoane dintr-o populatie totala de 21,47 milioane  risca excluziunea sociala. Datele au fost colectate la nivelul anului 2010.
Asociatia Caritas Bucuresti si-a inceput activitatea in 1990, imediat dupa Revolutie, cu scopul de a contribui la eradicarea problemelor care afecteaza viata si demnitatea fiintei umane.

Misiunea asociatiei consta in promovarea de proiecte si activitati model in favoarea persoanelor si categoriilor sociale defavorizate si in stimularea de acte de caritate si voluntariat ca solutie pentru cladirea unei civilizatii a iubirii si bunastarii.

Aria de lucru a asociatiei acopera aproximativ 30% din suprafata Romaniei, pe teritoriul a 17 judete din sudul si sud-estul tarii si Bucuresti.

Adrese utile

Contact

Str. Gheorghe Pripu 22-36, Sector 1, 014376 Bucuresti;
Tel: 004 0212 33 21 34; 004 0212 33 21 35;
Fax: +4 0212 33 21 36; cel: +4 0724 284 090;
E-mail: office@caritasbucuresti.org ; web site: www.caritasbucuresti.org
Copyright \A9 Caritas Bucuresti
Pentru informatii, sugestii sau dezabonari, va rugam sa ne contactati la adresa info@caritasbucuresti.org
Pentru a nu mai primi in continuare aceste newslettere, va rugam sa trimiteti pe adresa mai sus mentionata un email cu subiectul "Dezabonare". Ne cerem scuze pentru corespondenta nedorita.
Daca nu puteti vizualiza corect continutul acestui newsletter,
va recomandam sa vizitati versiunea online aici.